I dag gjenoppdager
nordmenn Berlin

Byen var lenge viktig for nordmenn, på godt og ondt. Tallrike norske studenter og kunstnere dro dit på 1800-tallet på jakt etter kunnskaper og impulser.

Vår historie i Berlin omfatter flere spennende hendelser som hittil har vært lite kjent. Sogningen Jonas Henriksen ble gitt som gave fra danskekongen til kongen av Prøyssen. Han ble den mest omtalte soldat i kongens hær. Norske frontkjempere forsvarte Hitlers rikskanselli i sluttkampene om Berlin i 1945.

Det store seiersmonument Hitler planla i Germania, skulle bygges ved norsk hjelp. Selv om de fleste vet at Nordahl Grieg ble skutt ned over Berlin i 1943, vet få hva som skjedde de siste minuttene han levde.

I denne boka gir Sverre Jervell et fascinerende bilde av nordmenns historie i Berlin. Han tar også for seg byens egen dramatiske historie. Byen som vokste fram under prøysserstaten, ble skjendet av nazistene, ble bombet av de allierte og ble todelt av den kalde krigen. I dag melder denne byen seg igjen på verdensarenaen, kulturelt og politisk.

Det er all grunn til å vende blikket mot Berlin, en by som vil spille en stadig viktigere rolle, også for oss nordmenn.

Velkommen til en spennende og nesten magnetisk by!

BESTILL boka
Nordmenn i Berlin
ved å klikke HER


Les utsnitt fra boka
Nordmenn i Berlin
i PDF-format
ved å klikke HER

Nordmenn i Berlin
i Dagsrevyen lørdag 8. desember 2007
Se innslaget HER

Se også innslaget
om Nordahl Griegs
siste reise
HER
I konsulentuttalelsen
om boka heter det:

Jeg har lest boken "Nordmenn i Berlin" to ganger - først i en uredigert versjon, seinere i en redigert.
Forfatteren har en usedvanlig god oversikt over tematikken. Han vandrer ubesværet gjennom Preussens, Tysklands og Berlins historie på en folkelig og lettforståelig måte. Fortellingen er kortfattet, komprimert og lettlest. Historiekapitlene gir en utmerket innføring i bokens egentlige tema - nordmenns og Norges forhold til Berlin.
Den gir både de lange linjene og de kortere. Fortellingen om soldaten fra Sogn er et veldig godt eksempel, der forfatteren ved egen research har funnet en utrolig historie om en spesiell person som samtidig representerer lange linjer og historiske sammenhenger, både til kunst, vitenskap og mer klassisk historiefortelling.
Boken bærer preg av grundig research, for eksempel når det gjelder ambassadens historie og funksjon i Berlin, førkrigshistorien, andre verdenskrig, stillheten etterpå, og den helt moderne historien, altså tiden etter at muren falt.

Den har også detaljerte beskrivelser av viktige og skjellsettende enkelthendelser som Nordahl Griegs død i Berlin, "tyskertøsenes" skjebner, norske kunstneres liv der og en rekke for oss ukjente fenomener, som norske soldaters forsvar av Berlin helt mot slutten av andre verdenskrig.
Boken er holdt i en språktone som gir lett tilgang til stoffet, og det er en fornøyelse å kunne anbefale manuset til utgivelse.

Vennlig hilsen Asgeir Olden
forlagskonsulent